سئو تکنیکال

سئو تکنیکال چیست؟ Technical SEO

قبل از شروع بهتر است خودم به شما معرفی کنم. من آریا رستمی به عنوان مشاور سئو، عمدتاً در حوزه سئو تکنیکال و افزایش سرعت سایت فعالیت تخصصی دارم. دستاورد بزرگ و کوچکی از جمله “آموزش رایگان اسکور ۱۰۰ پیج اسپید اینسایت و گوگل لایت هاوس” را به جامعه سئو ایران تقدیم کردم. لذا باعث افتخار است در این مقاله هم بتوانم شما را از صفر تا صد راهنمایی کنم.

این مقاله یکی از کامل‌ترین مقالات سئو است. شما چه مبتدی باشید چه حرفه‌‍ای؛ این مقاله جدا از توضیحات جامع و کامل، حداقل به عنوان چک لیست به شما کمک خواهد کرد.

پس برای شروع ببینیم سئو تکنیکال یعنی چه؟

سئو تکنیکال چیست؟

سئو تکنیکال (Technical SEO) به بهینه‌سازی سایت و سرور اشاره دارد. چرا که با این بهینه سازی به موتورهای جستجو کمک می‌کند تا سایت شما را بهتر کرال و ایندکس کنند. لذا با این وجود رنکینگ سایت شما بهتر خواهد شد.

سئو فنی یا تکنیکال به عوامل پشت صحنه‌‌ای اشاره دارد که ارتباط مستقیم با رشد ارگانیک سایت شما دارد. عواملی همچون پرفورمنس سرور، پرفورمنس سایت، کرالینگ (Crawling)، ایندکسینگ (Indexing)، رندرینگ (Rendering) و نرخ کلیک (CTR) سایت…

به عبارت ساده‌تر به هر کاری که انجام می‌دهید تا کرالینگ و ایندکسینگ سایت شما را برای موتورهای جستجو آسان‌تر کند؛ سئو تکنیکال گفته می‌شود. به علاوه قسمت تکنیکال همه چیز نیست! استراتژی محتوا و استراتژی‌های لینک‌سازی همگی در کنار هم کار می‌کنند تا به صفحات شما کمک کنند تا رنک بهتری در سرچ ریزالت داشته باشید.

سئو تکنیکال چیست

اصول اولیه تکنیکال سئو

یک سری فعالیت‌های اولیه هستند که معمولا برای انجام آنها برای هر سایتی یکسان و همچنین الزامی است. این رشته فعالیت‌ها را ما به ترتیب برای شما جمع آوری کردیم که به عنوان یک چک لیست مناسب و حرفه‌ای سئو تکنیکال از آن استفاده کنید.

دامنه خود را بررسی کنید

برای بررسی دامنه یک سری کار باید انجام دهید:

  1. بررسی WHOIS دامنه در سایت whois.com/whois
  2. بررسی گذشته دامنه در سایت archive.org
  3. SSL را فعال و بررسی کنید (برای بررسی از سایت های زیر استفاده کنید)
ssllabs.com sslshopper.com

سرور خود را بررسی کنید

  1. ریدایرکت http به https
  2. یکی کردن www روی یک حالت
  3. بررسی ping سایت با ping.eu/ping
  4. بررسی DNS های سایت با intodns.com
  5. فعال کردن Gzip
  6. فعال کردن کش سایت

بهینه سازی پرفورمنس سایت

در این مقاله به صورت کلی و چک لیست وار اشاره کردیم. اما برای اطلاعات بیشتر به شما مقاله افزایش سرعت سایت پیشنهاد می‌کنم. چرا که کامل به این موضوع پرداختیم.

  1. بهینه سازی core web vitals
  2. نصب CDN
  3. فعال کردن Lazy Load
  4. استفاده از فرمت WEBP
  5. کاهش رکوئست‌ها
  6. ادغام فایل های CSS و JS
  7. تمامی CSS و JS ها به صورت External باشد
  8. مینیفای کردن فایل‌های CSS و JS
  9. فایل های CSS در هدر، JS در فوتر
  10. لود جاوااسکریپت های به صورت Async
  11. استفاده از تکنیک‌های Prefetch, Preconnect, Prerender
  12. بهینه سازی Database

کرالینگ چیست

کرالینگ یا خزش (Crawling) چیست؟

کرالینگ فرآیندی است که توسط بات‌های وب یا موتورهای جستجو برای بازدید، دانلود و استخراج اطلاعات صفحات سایت با لینک های آن به منظور کشف استفاده می‌شود.

موتورهای جستجو از خزنده‌های (Crawler) خود برای کشف صفحات سایت استفاده می‌کنند. صفحاتی که موتور جستجو می‌شناسد به صورت دوره‌ای کرال (Crawl) می‌شوند تا مشخص شود آیا از آخرین باری که کرال شده تغییراتی در اطلاعات صفحه ایجاد شده است یا نه… اگر یک بات پس از کرال کردن یک صفحه تغییرات را در یک صفحه تشخیص دهد، در پاسخ به این تغییرات شناسایی شده، فهرست خود را به روز می‌کند که به این کار ایندکسینگ می‌گویند. در ادامه به آن می‌پردازیم.

توجه کنید همه خزنده‌ها با دانلود فایل robots.txt سایت، که حاوی مجوزهای ورود است درباره صفحاتی که موتورهای جستجو باید یا نباید در وب‌سایت کرال کند؛ شروع به خزیدن می‌کنند. به علاوه فایل robots.txt همچنین ممکن است حاوی اطلاعاتی در مورد نقشه سایت (Sitemap) باشد. سایت مپ شامل لیستی از URLهایی است که سایت یا وبمستر آن می‌خواهد بات‌ها آنها را کرال کنند.

خزنده موتورهای جستجو گوگل از تعدادی الگوریتم و قوانین استفاده می‌کنند تا مشخص کنند که یک صفحه چه مدت نیاز است دوباره خزیده شود. همچنین چند صفحه از صفحات کرال شده در یک سایت باید ایندکس شود. به عنوان مثال، صفحه ای که به طور منظم آپدیت می‌شود، لینک‌‌‍‌های داخلی و خارجی متعددی به آن داده شده؛ ممکن است بیشتر از صفحات دیگر کرال شود.

چک لیست کرالینگ

  1. سایت مپ ایجاد کنید.
  2. کرال باجت بهینه کنید.
  3. ساختار سایت بهینه کنید.
  4. ساختار URL را بهینه کنید.
  5. فایل robots.txt را بهینه کنید.
  6. برد کرامب اصولی اضافه کنید.
  7. پجینیشن اصولی اضافه کنید.
  8. فایل لاگ خود را بررسی کنید.

ایندکسینگ چیست

ایندکسینگ چیست؟

هنگامی که یک روبات کرالینگ یک صفحه را به پایان برساند چه اتفاقی می‌افتد؟ لازم است به فرآیند ایندکسینگ موتورهای جستجو برای ذخیره اطلاعات در مورد سرج ریزالت خود استفاده می‌کنند بیندازیم. با فرآیند ایندکسینگ روبات‌ها را قادر می سازد تا به سرعت نتایج مرتبط و با کیفیت بالا را به کاربران نشان دهند.

ایندکسینگ فرآیندی است که در آن موتورهای جستجو اطلاعات صفحات را از قبل سازماندهی می‌کنند تا پاسخ های فوق سریع (Super Fast Responses) به جستجو‌های کابران (User Search) بدهند.

چک لیست ایندکسینگ

  1. دسترسی بات‌ها باز کنید.
  2. محتوای دوپلیکیت نداشته باشید.
  3. ریدایرکت‌های خود بررسی کنید.
  4. ریسانسیو بودن سایت بررسی کنید.
  5. خطاهای HTTP رفع کنید.

رندرینگ چیست

رندرینگ چیست؟

اگر محتوای صفحات شما قابل ارائه (Renderable) نباشد، به نحوه درک موتور جستجو از سایت شما هیج کمکی نمی‌کند. لذا لازم است نکاتی را بیاموزید که چگونه می توانید رندرینگ صفحات سایتتان درست کنید.

Googlebot به سادگی یک کاربر با تماس گیرنده است. رندرینگ یک درخواست است. یک شِبه-تماس است.

هنگامی که بعد تماس یا درخواست پاسخ دریافت کرد. نتیجه پاسخ جمع آوری شده را در سرپ یا صفحه نتیجه موتور جستجو (Search Engine Results Page) نمایش داده می‌دهد.

اما اگر حین این تماس یا درخواست اختلالی ایجاد شود. اگر گوگل بات پاسخی دریافت نکند. با این وجود رندرینگ مشکل دارد.

به عبارتی رندرینگ فرآیندی است که در آن Googlebot صفحات شما را بازیابی می‌کند، کد صفحه شما را اجرا می‌کند تا محتوا یا ساختار سایت شما را درک کند.

تمام اطلاعاتی که ربات گوگل در طول فرآیند رندرینگ جمع آوری می‌کند. سپس برای رتبه بندی یا رنکینگ خود استفاده می‌کند. با رندرینگ درست کیفیت و ارزش محتوای سایت شما در مقایسه با سایت های دیگر مشخص می‌شود.

چک لیست رندرینگ

  1. پرفورمنس سرور
  2. وضعیت HTTP
  3. زمان لود و سایز صفحه
  4. رندر جاوا اسکریپت
  5. صفحات یتیم
  6. عمق صفحه
  7. ریدایرکت زنجیری

رنکینگ چیست

رنکینگ چیست؟

بعد از کرالینگ، ایندکسینگ و رندرینگ نیاز است که به نتایج نمره داد و رتبه بندی کرد؛ به این فرآیند رنکینگ می‌گویند. اما کدام فاکتور رتبه بندی گوگل (Google Ranking Factor) برای استراتژی شما اهمیت بیشتری دارد؟ برای بهبود سئو سایت خود باید بر روی چه فاکتورهای رتبه بندی تمرکز کرد؟

به گفته جان مولر از گوگل، شما باید بر روی «عالی بودن» تمرکز کنید. اما با وجود بیش از ۱.۸ میلیارد وب سایت آنلاین، چگونه می‌توانید متفاوت باشید؟

از آنجایی که گوگل سایت‌ها را بر اساس بیش از ۲۰۰ فاکتور رتبه‌بندی ارزیابی می‌کند، دانستن اینکه استراتژی بهینه سازی سایت خود را در چه نقطه‌ای باید هدف قرار دهید، ممکن است سخت یا غیرممکن به نظر برسد.

اما برای کامل کردن این مقاله سرپ لنسر نیاز است که یک پاسخ به این سوال و مشکل بدهیم. لذا به نقل از سرچ انجین ژورنال لیست مهم ترین عوامل رنکینگ گوگل را برای شما آورده ایم:

  • محتوای با کیفیت
  • اولویت با موبایل
  • تجربه کاربری صفحه
  • سرعت صفحه
  • بهینه سازی آن پیج
  • لینک های داخلی
  • لینک های خارجی
  • لوکال SEO یا سئو محلی

بعلاوه، فاکتورهای برتر رتبه بندی محلی را در زیر نیز خواهید آموخت. بریم سراغش!

چک لیست رنکینگ

  1. لینک داخلی و خارجی
  2. کیفیت بک لینک
  3. کلاسترینگ

نرخ کلیک چیست

نرخ کلیک چیست؟

تعریف CTR: نسبتی که نشان می‌دهد افرادی که سایت شما در سرپ دیده اند چند بار روی آن کلیک کرده اند… CTR نسبت تعداد کلیک هایی است که سایت شما دریافت می کند تقسیم بر تعداد دفعاتی که در سرپ نمایش داده شده:

CTR(%) = (Click / Impression) x 100

به عنوان مثال، اگر شما ۱۰ کلیک نسبت به ۱۰۰ ایمپرشن داشته باشید، CTR شما ۱۰% خواهد بود.

به طور کلی نرخ کلیک با رفتار جستجوگر (Searcher) ارتباط دارد. کارهایی وجود دارد که می‌توانید برای بهبود کلیک روی سرپ انجام دهید.

چک لیست نرخ کلیک

  1. از اسکیما استفاده کنید.
  2. فیچرهای سرپ برای خود کنید.
  3. بهینه سازی برای قطعه های ویژه.
  4. Google Discoverرا در نظر بگیرید.

کلام آخر

برای بهتر کردن این مقاله سئو تکنیکال، نظرات و پیشنهادات خود را در قسمت کامنت برای ما بنویسید.

اگر مطالب برای شما مفید بود؛ حتما با همکارانتون به اشتراک بزارید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *