خب قبل از اینکه پیشنهاد نوشتن این مقاله وب اسکرپینگ برای سایت سرپ لنسر از طرف آریا رستمی که در قالب مشاور سئو فعالیت میکند؛ همکاری میکنم به من بشه؛ در مورد اسکرپ کردن سایت فقط توی دورهمیهای مربوط به سئو از همکارانم شنیده بودم. پس نوشتن این مقاله در مورد وب اسکرپینگ برای من فرصتی شد که بیشتر راجع به این موضوع مطالعه کنم. اولین کاری که کردم محتوای اسکرپ وب با گوگل شیت (+آموزش جامع) که خود آریا توی سایت نوشته رو خوندم و قدم به قدم اجرا کردم. نتیجه فوق العاده بود.
پس حتما شما هم برید و این محتوا رو بخونید و حتما اجراش کنید.
در ادامه این مقاله هم بقیه چیزهایی که در مورد وب اسکرپینگ خوندم رو باهاتون به اشتراک میگذارم.
وب اسکرپینگ چیست؟
به زبان ساده وب اسکرپینگ یعنی استخراج اطلاعات از یک وبسایت. این کار را هم میتوانید به صورت دستی و با کپی پیست کردن انجام دهید و یا اینکه از روشهای اتوماسیون هوشمند استفاده کنید. استفاده از روش دستی برای سایتهای کوچک و اطلاعات کم، روش خوبی است اما برای اینکه بخواهید از یک سایت بزرگ اطلاعات زیادی استخراج کنید طبیعی است که این روش ناکارآمدی است. بنابراین باید با یک روشی که به صورت خودکار اطلاعات را از سایت موردنظر استخراج میکند اسکرپ کردن سایت را انجام دهید.
روشهای مختلف وب اسکرپینگ
وب اسکرپینگ به روش دستی
همانطور که قبل تر اشاره کردم این روش همان کپی پیست کردن اطلاعات مورد نیاز از وبسایتهای مختلف است. این روش هم بسیار زمان بر است و هم اینکه همیشه کارایی ندارد. از طرفی ممکن است به دلیل خطای انسانی در استخراج اطلاعات با این روش باگ وجود داشته باشد.
وب اسکرپینگ به روش خودکار
در این روش با کمک وب اسکرپرها فرایند اسکرپینگ انجام میشود. در این روش به صورت خودکار یک ریکوئست به صفحه سایت مورد نظر که قصد استخراج اطلاعات آن را دارید ارسال میشود و موارد مورد نیاز از آن به دست میآید. برای انجام این کار زبانهای برنامه نویسی مختلفی استفاده میشود. در ادامه چند زبان معروف برنامه نویسی که برای وب اسکرپینگ به کار میرود را معرفی میکنم.
- Python (پایتون) : این زبان برنامه نویسی یکی از قویترین زبانها برای انجام اسکرپ کردن سایت است. برای انجام سریع این کار کتابخانههایی مثل beautiful soap و scrapy توسعه یافته است. با این زبان برنامه نویسی نسبت به سایر زبانها راحتتر میتوان فرایند وب اسکرپینگ را انجام داد.
- PHP (پی اچ پی) نیز یکی دیگر از زبانهای برنامه نویسی است که با کمک کتابخانههایی مثل goutte امکان وب اسکرپینگ را فراهم میآورد.
- nodejs (نود جی اس) بستری است که کدهای جاوا اسکریپت در آن اجرا میشود و امکان انجام اسکرپینگ با آن فراهم است.
- اسکرپ وب با گوگل شیت یک روش ساده است و برای کسانی که دانش کد نویسی کمی دارند بسیار کار راه انداز است. برای انجام این کار مقاله اسکرپ کردن سایت با گوگل شیت را در سایت مطالعه کنید.
چرا سئوکاران و دیجیتال مارکترها به وب اسکرپینگ نیاز دارند؟
سئوکاران و دیجیتال مارکترها پیوسته نیاز به بررسی اطلاعات سایتهای رقبای خود دارند. بنابراین برای اینکه بتوانند از تغییراتی که رقبا در سایت خود ایجاد میکنند مطلع شوند حتما نیاز به وب اسکرپینگ پیدا میکنند. به این ترتیب سئوکار میتواند به صورت دائمی تغییراتی که در سایت رقیب رخ میدهد را رصد کند. بنابراین با کمک وب اسکرپینگ که به صورت هوشمند انجام میشود این کار به راحتی انجام میشود و با در نظر گرفتن این تغییرات میتواند فرصتها و چالشهای موجود را شناسایی کند.
وب اسکرپینگ با پایتون
برای انجام وب اسکرپینگ با پایتون که یکی از زبانهای برنامهنویسی بسیار پرکاربرد در دنیای وب است، بایستی از برخی تکنیکها و قواعد خاص پیروی کنید. در ابتدا به این موضوع میپردازیم که اهمیت استفاده از زبان برنامهنویسی پایتون در کنار وب اسکرپینگ چیست و این کار چه تاثیری در جمع آوری و ذخیرهسازی اطلاعات دارد؟ زبان پایتون دارای امکاناتی است که همین امکانات عملیات وب اسکرپینگ را بسیار راحتتر میکند. از جمله این برنامهها عبارتند از:
- ابزار Scrapy
- ابزار Selenium
- ابزار Request
- ابزار beautiful soup
به کمک این ابزارها میتوانید پروژههای مختلفی از وب اسکرپینگ را با کیفیت بالا انجام دهید. استفاده از هرکدام از این ابزارها نیازمند آموزش و کسب مهارت است. با تسلط یافتن بر روی ابزارهای پایتون، به توانمندیهای زیادی در زمینه وب اسکرپینگ دست پیدا خواهید کرد. چند مورد از این توانمندیها به شرح زیر هستند:
- میتوانید در هر زمان دادهها و اطلاعات موردنیازتان را از وبسایتهای مختلف تهیه کنید.
- توانایی این را خواهید داشت که اطلاعات موردنظر را در قالبهای موردنظرتان ذخیرهسازی کنید.
- برای ذخیرهسازی اطلاعات میتوانید از قالبهای پایگاه دادهای استفاده کنید.
- میتوانید رباتهایی طراحی کنید که امکان خواندن لینکهای صفحات وب را دارند.
- به وبسایتهایی ورود میکنید که برای اتصال نیاز به لاگین شدن دارند.
- همچنین در مواردی میتوانید محدودیتهای موجود در برخی صفحات وب را به راحتی از سر راه بردارید. (محدودیتهایی همچون آی پیها یا user-agent )
کاربردهای وب اسکرپینگ با پایتون
استفاده از زبان برنامهنویسی پایتون در عملیات وب اسکرپینگ کاربردهای مختلفی دارد که در ادامه به چندنمونه از رایجترین آنها اشاره میکنیم:
کاربرد در زمینه علم دادهها و داده کاوی
- تجزیه و تحلیل اطلاعات و دادههای آموزشی و جمع آوری آنها برای یادگیری ماشین
- غنیسازی پایگاههای داده
- غنیسازی اطلاعات و دادههای شرکتها
کاربرد در زمینه بازاریابی و فروش
- ایجاد یک بستر مناسب برای مقایسه قیمتها (این مورد به طور خاص در تجارت الکترونیک کاربرد بسیار زیادی دارد.)
- تحلیل اطلاعات مربوط به محصولات و جمع آوری دادههای ارزشمند در این زمینه
- کمک به بهینهسازی و افزایش سئوی سایتها
- استراتژی مناسب برای جذب مشتریان
- تست و آزمایش وبسایتهای گوناگون در زمینه تبلیغات
- بررسی نظرات، پیشنهادات و به طور کل بازخوردهای مشتریان در دیگر وبسایتها
- تحلیل استراتژیهای بازاریابی رقبا در شبکههای اجتماعی
کاربرد در اخبار و مطبوعات
- جمع آوری مقالات ارائه شده توسط سایتهای خبری
- جمع آوری خبرهای روز سایتهای رقیب
- تمرکز بر روی خبرهای پربازدید همچون؛ خبرهای ورزشی، گردشگری، اقتصادی، حواشی و…
- تحلیل دنیای بورس و جمع آوری اطلاعات مربوط به آن
- تحلیل دنیای طلا و ارز و جمع آوری اطلاعات مربوط به آن
کاربرد در تجارت
- جمع آوری دادهها و اطلاعات مالی ارزشمند
کاربرد در پیادهسازی استراتژیها
در این مورد وب اسکرپینگ به صورت خاص در زمینه تحلیل بازار فعالیت میکند. استراتژیهای کسب و کار موجود در بازارهای مختلف را بررسی کرده و مفیدترین آنها را استخراج میکند.
موارد استفاده از وب اسکرپینگ
استفاده از وب اسکرپینگ برای موارد و صنایع مختلفی به کار میرود. در این بخش به بررسی مواردی که نیاز به اسکرپینگ دارند مواردی را خدمت شما بیان میکنیم.
- سئو سایت: همانطور که در قسمت قبل اشاره کردیم، متخصصین سئو برای اینکه بتوانند به طور مدام سایت رقبای خود را زیر نظر داشته باشند نیاز به اسکرپ کردن سایت آنها دارند. یکی از راحت ترین روشها اسکرپ کردن با استفاده از گوگل شیت هست.
- نظارت بر قیمت محصولات مختلف: بسیاری از شرکتها برای اینکه بتوانند قیمت گذاری رقابتی برای محصولات خود داشته باشند باید به طور مدام از قیمت گذاری رقبای خود مطلع شوند. وب اسکرپینگ برای انجام این کار به کمک آنها میآید.
- تحقیقات بازاریابی: تیمهای بازاریابی برای رصد کردن بازار، رقبا، آنالیز مشتریان و تعیین استراتژی مناسب، میتوانند با وب اسکرپینگ به سریع ترین شکل ممکن دادههای خود را از بازار جمع آوری کنند.
- بازاریابی ایمیلی: با استفاده از این روش میتوان آدرسها ایمیلی که کاربران هدف در سایتهای مختلف قرار داده اند را جمع آوری کرد و برای ارسال ایمیل تبلیغاتی به آنها استفاده کرد.
- دریافت لحظه ای اخبار: برخی از بیزینسها برای انجام صحیح کارها نیاز به دریافت لحظهای اخبار دارند. وب اسکرپینگ میتواند به صورت لحظهای اخبار را از سایتهای خبری دریافت کند.
- تحلیل رفتار کاربران: کمپانیها برای بهبود روند فعالیت خود باید رفتار کاربران را در مورد برند خود تحلیل کنند. برای این کار میتوانند با وب اسکرپینگ بعد از کمپینهای مختلف تبلیغاتی رفتار افراد را از طریق شبکههای اجتماعی مثل توییتر و اینستاگرام متوجه شوند. به این ترتیب میتوانند بر اساس نظرات و رفتاری که کاربران دارند محصولات و خدمات خود را بهبود ببخشند.
در این مطلب سعی شد که در مورد اینکه وب اسکرپینگ چیست مطالبی را خدمت شما بیان کنیم. برای اجرای دقیق اسکرپ کردن سایت با گوگل شیت که آسان ترین روش برای انجام این کار است مطلب مربوطه در سایت را حتما مطالعه کنید. در صورت اینکه در این زمینه اطلاعات بیشتری دارید و یا اینکه در مورد آن سوالی داشتید در بخش کامنتها با ما در میان بگذارید.